Wat verwachten ‘digital natives’ van Generatie Z van hun werkomgeving?

Gen Z: Een generatie die is opgegroeid met iPads in plaats van knikkers en YouTube in plaats van TMF, begint nu met het bestormen van de arbeidsmarkt. De generatie die door sommigen wordt gezien als jongeren die het liefst ‘gekke dansjes op TikTok’ doen, maar ondertussen stilaan een drijvende kracht vormen in dit nieuwe digitale tijdperk. Generatie Z is namelijk de eerste groep echte digital natives, die gewend zijn om alles, you guessed it, digitaal te doen. Mensen met een andere definitie van samenwerken en een andere standaard in hun communicatie. Als jij dit nieuwe talent aan wilt trekken, is het belangrijk dat je een werkomgeving biedt die bij hun wensen past. Wat verwachten ze nu precies van hun werkomgeving en, misschien nog wel belangrijker, hoe voldoe je aan deze verwachting? We vertellen het je allemaal in dit artikel!

Wie zijn die Gen Z’ers?

Laten we beginnen met een ‘voorstelrondje’. Leden van Gen Z zijn geboren tussen 1996 en 2015. Dit brengt de leeftijdsgroep voor Gen Z’ers tussen de 6 en 25 jaar, anno 2023. Ze kennen geen wereld zonder smartphones en digitaal denken zit hen daardoor in het bloed. Onderzoek van McKinsey toont daarnaast aan dat authenticiteit en duurzaamheid hoog op de lijst staan bij deze groep. Daarom werkt deze generatie ook graag bij bedrijven waar deze waarden worden nageleefd.

Nog wat algemene insights over Gen Z: Ze worden gekenmerkt door hun zoektocht naar de waarheid. Deze groep waardeert individuele expressie en vermijdt labels. Maar misschien nog wel belangrijker; ze geloven sterk in het belang van de dialoog om conflicten op te lossen en de wereld te verbeteren.

Interessant? Zeker. Maar hoe vertaal je deze informatie nu door naar werkprocessen?

Digital first: een verlengde van wat al vertrouwd is

Laten we beginnen met een open deur: Gen Z’ers zijn gewend om digitaal te communiceren. Kijk bijvoorbeeld eens naar het gebruik van social media in deze groep. 64.59% van Gen Z’ers (in de US) checkt hun Instagram dagelijks. Daarnaast gebruikt het grootste deel van deze generatie (73%) hun apparaten met een internetconnectie om te communiceren met vrienden en familie.

Deze manier van communiceren en te werk gaan sluit heel duidelijk aan bij de trend van remote werken. Een verschuiving die door de huidige situatie in een stroomversnelling is geraakt, waarin digitaal samenwerken centraal staat en de ‘traditionele’ kantooromgeving naar de achtergrond verdwijnt.

Asynchroon werken gaat wel een paar stappen verder dan het simpelweg inwisselen van de huidige systemen voor een vergelijkbare digitale variant. Ook vereist het een andere aanpak en blik op werkprocessen en systemen, omdat je veel meer binnen een output-gerichte structuur opereert. In dit artikel gaan we hier een stuk dieper op in, maar voor nu is belangrijk om te weten dat binnen het nieuwe werken digitale communicatiesystemen logischerwijs een belangrijke rol spelen.

Terug naar Gen Z’ers; als je deze groep optimaal wil bedienen in het ‘nieuwe werken’, welke digitale communicatiesystemen kies je hier dan voor? Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat Generation Z een asynchrone ‘video first’ benadering waardeert, maar dan moet je platform voor interne communicatie daar natuurlijk wel geschikt voor zijn.

Workplace voor (interne) communicatie

Er zijn genoeg opties te vinden voor communicatie in een professionele omgeving. Maar een groot voordeel van het zakelijke Workplace from Meta (Facebook) is de combinatie tussen de chat-omgeving en de ‘feed’. Het werkt dus eigenlijk precies hetzelfde als de Facebook-omgeving die we in onze vrije tijd gebruiken, waardoor het voor veel mensen vertrouwd aanvoelt en intuïtief werkt. En ja, dit geldt ook voor de jongere generatie. Want vergis je niet; in 2020 zat 69% van tieners tussen 12 en 15 jaar gewoon nog op Facebook

In de ‘feed’ van Workplace is er ruimte om te communiceren in groepen, bestanden te delen en projectmatig in groepen te werken. Livestreamen is makkelijk én heeft als groot voordeel dat je collega’s ook in staat stelt om het later, op een eigen moment, terug te kijken. En laat dat nu zijn wat Generation Y als prettig ervaart. Meer weten over Workplace? Je leest er hier meer over.

Samenwerken met Google

Interne communicatie is natuurlijk een belangrijk onderdeel van een remote samenwerking en al helemaal als je dit asynchroon aanpakt, maar daarnaast is het een goed idee om te kijken naar de manier waarop je werkt. Daarmee bedoelen we: Hoe werk je samen? Als er bestanden worden gedeeld, gaat dat dan nog via mail-bijlages met een versienummer in de titel van het document? Of link je in bovengenoemde Workplace from Meta naar een Google Docs, waar je automatisch in de laatste versie van het bestand zit en je real-time samen kunt werken? Je voelt ‘m misschien al een beetje aankomen, maar onze favoriet om samenwerking te optimaliseren is Google’s werkoplossing: Google Workspace.

Google Workspace

Net zoals Meta maakt Google ook een onmisbaar onderdeel uit van ons leven. Gen Z noemt Google zelfs als een van de merken die ze het meest vertrouwen en veel scholen gebruiken al jarenlang Chromebooks. Er zijn natuurlijk meer redenen om aan de slag te gaan met Google Workspace.

Het belangrijkste pluspunt is dat samenwerken in het DNA zit van Google. Dat vertaalt zich onder andere in het real-time samen kunnen werken in documenten of presentaties. Daarnaast staan alle bestanden op één centrale plek (Google Drive) in de cloud en dus niet lokaal, zodat iedereen altijd weet waar alles te vinden is. Ook feedback geven wordt een stuk makkelijker; dat kan namelijk direct in documenten zelf. Meer lezen over Google Workspace? Dat kan hier.

Onze conclusie

Wil jij als organisatie voorzien in de wensen die Gen Z heeft? Dan is het belangrijk dat je voldoet aan twee voorwaarden: goede mogelijkheden om efficiënt samen te kunnen werken (waar en wanneer mensen willen) en communicatiekanalen die dat ook mogelijk maken. Zorg er daarnaast voor dat in jouw bedrijf waarden als authenticiteit en duurzaamheid voorop staan (daar zijn wij sowieso voorstanders van) en de Gen Z’ers staan voor je in de rij!

Meer weten over Workplace (van Meta) of Workspace (van Google)? Of wil je eens brainstormen over wat de beste optie is voor jouw bedrijf? Neem vooral eens contact met ons op. Wij staan voor je klaar!

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Gratis Download

NextNovate’s playbook to drive effective digital change

Een tool kopen kan iedereen, maar hoe zorg je dat iedereen meekomt in blijvende digitale verandering? Wij delen de geheimen met je in dit whitepaper, zodat jouw volgende implementatie een succes gaat worden. Download ‘m snel. 

Je bent er bijna

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Wat verwachten ‘digital natives’ van Generatie Z van hun werkomgeving?