Hoe Google Workspace je werk makkelijker maakt met AI

De kans is groot dat je in de afgelopen jaren al heel wat op AI gebaseerde functionaliteiten hebt gebruikt in Google Workspace. Misschien zonder dat je het wist. In de laatste maanden is AI een populair onderwerp geworden, tijd om te kijken wat al mogelijk is en vooruit te kijken. Want Google heeft een hoop moois aangekondigd voor Google Workspace.

Een korte terugblik

In de tijd dat Google Workspace nog Google Apps for Work heette, werden de eerste op AI gebaseerde functionaliteiten ingebouwd. Na 2015 heeft Google steeds meer toegevoegd. Een paar highlights:

  • 2015: Suggested Actions (Google Docs)
  • 2016: Malware Detection and Prevention (Gmail)
  • 2017: Smart Reply (Gmail)
  • 2018: Smart Compose (Gmail)
  • 2019: Spelling & Grammar Suggestions
  • 2020: Noise Cancellation (Google Meet)
  • 2021: Smart Compose (Sheets, Slides)
  • 2022: Portrait Restore (Google Meet)
  • 2023: Write & Re-write (Google Docs)

Wat komt er aan?

Afgelopen week presenteerde Google een blog met de titel A new era for AI and Google Workspace. Dat schept verwachtingen, maar die worden ook waargemaakt:

Generative AI

Je staart naar een lege Google Doc en na een kwartier is je document nog steeds leeg. Herkenbaar? ‘Generative AI’ lost dat voorgoed op. Je vraagt Google Docs om alvast een begin te maken, door te omschrijven wat je wil gaan schrijven (een prompt). Het voorbeeld van Google is vragen om een vacature voor een salesfunctie en voila, daar rolt alvast een stevig begin van een vacature uit.

Schrijf je weleens een slordige aantekening met wat steekwoorden? Met ‘formalize’ maak je daar binnenkort met 1 klik een nette email van in Gmail. Een ander voorbeeld uit de video is het bouwen van een complete presentatie in Google Slides op basis van tekst in een Google Doc.

Afbeeldingen, audio & video genereren

We hebben het nu vooral over tekst gehad, maar Google heeft veel meer aangekondigd. Zo is de bedoeling dat je in Google Slides ook afbeeldingen, audio en video kan genereren. Stel dat je zoekt naar een mooie achtergrondafbeelding voor in je presentatie, dan kan je die ook laten maken door AI. Je geeft de instructie (‘Miniature magical gardens’) en een geheel nieuwe afbeelding is zo gereed.

Eerst voor Trusted Testers

Eerst worden de nieuwe AI-features in Google Workspace getest via het ‘trusted tester program’. Daarna verzamelt Google feedback en maakt het meer bekend over lancering.

Nieuwe tarieven

Vanaf 11 april 2023 hanteert Google andere prijzen voor Google Workspace. De wijzigingen zitten vooral in de tarieven voor Flex-contracten. Sinds de lancering van Google Workspace in oktober 2020 zijn er honderden nieuwe features gelanceerd. Google laat weten dat de nieuwe prijsstructuur beter de waarde reflecteert van het product. Wie een jaar of meerjarig contract heeft afgesloten: tijdens de contractduur verandert er niets.

Neem vooral contact met ons op als je vragen hebt over de nieuwe tarieven, of advies wil inwinnen over de verschillende soorten Google Workspace abonnementen.

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Gratis Download

NextNovate’s AI Playbook

Alle AI-mogelijkheden op een rij! Van Gemini tot Vertex AI, Tensor Processing Units, maatschappelijk verantwoordelijk AI-gebruik en zakelijk verantwoord AI-gebruik. Download ‘m snel.

Je bent er bijna

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Hoe Google Workspace je werk makkelijker maakt met AI