Google Bard beschikbaar, ook zakelijk?

Bard is nu ook gelanceerd in Nederland. Google’s langverwachte AI-chatbot is gericht op consumenten, maar hoe zit het met zakelijk gebruik? Dat lees je in deze blog.

Wat is Bard?

Even ons geheugen opfrissen. Bard werd in februari 2023 gelanceerd buiten de EU. Op basis van LaMDA, een van Google’s conversational large language models kan Bard jouw vragen beantwoorden. Maar bijvoorbeeld ook code schrijven of teksten versimpelen en samenvatten. Dat kan in verschillende talen waaronder het Nederlands. Grote concurrent van Bard is ChatGPT.

Google Bard zakelijk?

Bij de oorspronkelijke lancering was Bard alleen beschikbaar voor persoonlijke Google Accounts (@gmail.com). Sinds mei 2023 kun je Bard ook gebruiken met een Google Workspace account, mits je als admin Early Access Apps aanzet in de Admin Console.

Google Bard is eigenlijk een consumententool, net zoals ChatGPT een consumententool is in de basis. In de praktijk zien we dat een hoop organisaties deze tools wel gebruiken voor zakelijke doeleinden. Dat kan risico’s hebben, bijvoorbeeld omdat AI-tools voor consumenten vaak leren van de input. Wie de FAQ van Bard naleest, komt in ieder geval de waarschuwing tegen geen persoonlijk herleidbare gegevens te delen met de chatbot.

Google heeft veel verschillende AI-tools die juist gericht zijn op zakelijk gebruik en voldoen aan de hoogste standaarden als het gaat om gegevensbescherming.

Google Duet AI

Google introduceerde in mei Duet AI, een add-on voor Google Workspace (en ook Google Cloud). Binnen Google Workspace zijn sinds 2015 al een hoop op AI gebaseerde functionaliteiten te vinden. Duet AI voegt daar een hoop generative AI aan toe. Zo kan je in Google Docs documenten laten schrijven met hulp van AI, in Google Slides afbeeldingen en slides genereren, of met 1 klik complete projectsheets aanmaken.

Een hoop functies van Google Bard worden toegankelijk voor zakelijk gebruik en gelijk geïntegreerd in Google Workspace met Duet AI. Neem contact met ons op als je Duet AI wil aanschaffen voor je Google Workspace-omgeving, wij helpen je graag verder. Duet AI is nog niet officieel gelanceerd, het gaat dus om een pre-order.

AI binnen Google Cloud Platform

Binnen Google Cloud Platform zijn ook al jarenlang mooie AI-functionaliteiten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Google Vertex AI, speciaal ontworpen voor zakelijk gebruik. Het grote voordeel is dat je hiermee geen issues hebt over ontbrekende verwerkingsovereenkomsten of het mogelijk weglekken van intelectueel eigendom.

Download ons AI Playbook

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn binnen het Google-ecosysteem om AI in te zetten, hebben we een playbook voor je geschreven. Daarin kun je alle verschillende AI-features terugvinden, van Google Duet tot Vertex AI. Ook kijken we naar Google’s Tensor Processing Units, maatschappelijk verantwoordelijk AI-gebruik, zakelijk verantwoord AI-gebruik en ten slotte een overzicht welke diensten en workshops NextNovate aanbiedt rondom AI.

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Gratis Download

NextNovate’s AI Playbook

Alle AI-mogelijkheden op een rij! Van Gemini tot Vertex AI, Tensor Processing Units, maatschappelijk verantwoordelijk AI-gebruik en zakelijk verantwoord AI-gebruik. Download ‘m snel.

Je bent er bijna

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Google Bard beschikbaar, ook zakelijk?