Veilig werken met Chromebooks
Chromebooks zijn veilig en toch krachtig. In dit artikel zoomen we verder in op de vraag waarom Chromebooks zo veilig zijn?

Chrome OS
In 2011 lanceerde Google het nieuwe besturingssysteem Chrome OS. Tien jaar later haalde Chrome OS het gevestigde Mac OS in als meest-gebruikt besturingssysteem na Windows. Een prestatie van formaat, die niet mogelijk zou zijn zonder dat ook de zakelijke wereld Chromebooks heeft geadopteerd. Chromebooks zijn in een zakelijke context breed inzetbaar en voordelig in de aanschaf, maar bovenal veilig.
Ontworpen met veiligheid voorop
Chrome OS is vanaf het begin ontworpen om een modern en veilig besturingssysteem te zijn, gericht op de cloudgedachte. Dit gaf Google de mogelijkheid om veiligheid echt op de eerste plaats te zetten.
De eerste uiting hiervan kom je al tegen als je een Chromebook aanzet, al moeten we eerlijk zijn: je ziet of merkt het zelf niet. Bij het opstarten checkt een Chromebook het systeem op wijzigingen, die kunnen duiden op corrupte boot-secties of andere ingenestelde malware.
Terwijl jij rustig je apps opstart, zet een ander belangrijk veiligheidsmechanisme van Chrome OS zich aan het werk: sandboxing. Elke app, elk browservenster, eigenlijk alles op je Chromebook speelt zich af in een eigen sandbox. Een sandbox is een afgeschermde omgeving waarin de code uitgevoerd wordt en mocht die gecomprimiteerd zijn, dan kan het niks anders infecteren want het blijft binnen de sandbox.
Cloudwerken: sowieso een veilige keuze
Chromebooks zijn gebouwd voor cloudwerken (wat overigens niet betekent dat ze niet nuttig zijn in combinatie met on-premise apps) en dat levert al een veiligheidsvoordeel an sich op. In ‘oude’ situaties staan bestanden vooral op de hardeschijf van apparaten van collega’s die bijvoorbeeld hun laptop meenemen in de trein. Een laptop kan gestolen worden, of simpelweg vergeten worden. Zoiets kan iedereen overkomen, maar het vormt wel een veiligheidsrisico. Zeker wanneer de hardeschijf niet encrypted is. Gevoelige informatie kan op die manier uitlekken. Bij cloudwerken staan de meeste bestanden opgeslagen in de cloud, met eigen beveiliging en bescherming.
Altijd up-to-date
Niemand zit te wachten op een computer die opstart, maar eerst eindeloos updates wil installeren. Chromebooks blijven gelukkig altijd up-to-date en het installeren van de updates duurt niet lang en het belemmert ook niet je werkzaamheden. Een computer met een niet geüpdatet besturingssysteem vormt altijd een veiligheidsrisico. Updates worden niet voor niets aangeboden, vaak worden er kleine beveiligingsproblemen in aangepakt om je computer nog veiliger te maken. Dat je Chromebook up-to-date is klinkt simpel, maar heeft grote (positieve) gevolgen voor de veiligheid.
Security scan
De hardware in je organisatie is maar een kleine schakel in de algehele IT security. Wij bij NextNovate kijken graag met je mee en kunnen via onze IT Security Scan ook zwakke plekken analyseren en suggesties doen om ze te verbeteren. Plan een vrijblijvende call in als je meer hierover wil weten, of interesse hebt in het uittesten van Chromebooks.
Proof of Value: Zelf met je hele team Chromebooks testen
