Hybride werken mogelijk maken met Chrome Enterprise

De situatie rond COVID heeft hybride werken in een stroomversnelling gebracht. Na maanden van thuiswerken hebben meer en meer organisaties besloten om thuiswerken blijvend aan te bieden als optie. Twistpunt is eerder de verdeling van tijd tussen thuis- en kantoorwerken, dan de vraag of je überhaupt mag thuiswerken. Wel zorgt dit hybride werken soms voor vragen (of kopzorgen) voor IT-afdelingen van grotere organisaties.

Acer - ChromeOS - NextNovate

Heb je weleens gedacht aan Chromebooks als oplossing om hybride werken mogelijk te maken binnen je organisatie? In dit artikel geven we je vijf redenen waarom Chromebooks in combinatie met Chrome Enterprise ideaal zijn voor hybride werken.

1. Veilig op afstand werken

Thuiswerken kan een hoop veiligheidsvraagstukken opleveren, afhankelijk van hoe je IT-omgeving is ingericht. De tijd van desktop-computers die allemaal zijn opgenomen in het ‘veilige’ bedrijfsnetwerk is voorbij. Maar hoe zorg je dat alle collega’s, soms wel duizenden, veilig kunnen werken waar ze maar willen? Veel organisaties laten iedereen inloggen via een VPN om op die manier toegang te verkrijgen tot bedrijfsnetwerk en -applicaties. Minder ideaal voor het gebruikersgemak of de veiligheid, want hoe weet je dat alle ‘endpoints’ up-to-date zijn of bijvoorbeeld encrypted?

De market-share van Chrome OS is in 2020 groter dan die van Mac OS en ook zakelijk gebruiken veel organisaties Chromebooks. De hardware en Chrome OS is vanaf de kern ontworpen voor extra veiligheid. Sowieso is de visie om zoveel mogelijk in en vanuit de Cloud te werken een veilige: er zijn weinig gegevens direct opgeslagen op je eindpunten. Gevoelige gegevens op de hardeschijf van devices kunnen makkelijker ten prooi vallen aan bijvoorbeeld ransomware of op een andere manier lekken (denk aan een vergeten laptop in de trein).

Hoe veilig een systeem ook is, als je niet snel genoeg updates installeert ontstaat er een risico. Chromebooks zijn altijd up-to-date vanwege automatisch updaten en daar heb je als systeembeheerder geen omkijken meer aan. Daarnaast werkt Chrome Enterprise veelvuldig met sandboxing en verified boot om te zorgen dat malware echt geen kans krijgt.

2. Policies pushen

Als systeembeheerder rol je met gemak honderden (security) policies uit naar alle Chrome devices die je beheert. Er bestaan 4 verschillende niveaus waarop je dat kunt doen: grofweg van device-breed tot heel specifiek het Chrome-profiel van ingelogde gebruikers. Met Chrome policies kun je van alles vooraf instellen of afdwingen, van simpele zaken (bladwijzers) tot de meer ingewikkelde materie van on-premise / legacy apps (spoiler, later meer hierover).

De onboarding van nieuwe Chromebooks is een makkelijk proces omdat Chrome policies je veel vrijheid geven. Je kunt de werkomgeving van nieuwe collega’s perfect inrichten, nog voordat de Chromebook in de handen van de nieuwe hire is gedrukt. Het is zelfs mogelijk om gebruik te maken van Zero Touch Enrollment: de nieuwe Chromebook zal dan zichzelf inschrijven in je domein als de nieuwe collega met de nieuwe Chromebook verbinding maakt met internet. Alles dus zonder dat jij als IT-beheerder deze Chromebook hebt gezien.

Welke optie je ook kiest, het gaat sneller dan de onboarding van de meeste Windows devices omdat er zoveel op afstand mogelijk is.

3. Chrome & on premise

Voor sommigen nog een goed bewaard geheim, maar iedereen mag het weten: Chromebooks werken perfect samen met je bestaande, on-premise systemen. Je organisatie hoeft zeker niet volledig cloud-native te werken om Chromebooks tot hun recht te laten komen. Ook je legacy apps komen zijn perfect te gebruiken via Chrome, waar je collega’s ook willen werken. Zo werkt Chrome Enterprise goed samen met een aantal grote Enterprise Mobility Management -oplossingen zoals Citrix, IBM of VMWare. Je kunt Chromebooks integreren met je Active Directory (AD), om op die manier bijvoorbeeld policies te pushen naar in je AD gedefinieerde groepen.

Parallels Desktop ken je misschien vanuit je Mac om Windowsprogramma’s mee te draaien, maar is ook beschikbaar voor Chrome. Op die manier kun je eenvoudig Windows programma’s gebruiken binnen Chrome. Dit biedt een hoop (nieuwe) mogelijkheden voor net die applicaties waarmee je niet uit de voeten kon buiten Windows om.

Een groot voordeel van dit alles is dat het voor iedere (eind-) gebruiker ontzettend makkelijk te gebruiken is. Zo heb je geen enkel gedoe met VPN’s om in te loggen.

4. Gebruikersgemak voorop

We benoemden het al even, Chromebooks zijn makkelijk om te gebruiken. Daar krijg je niet alleen blije collega’s van, het levert de eerstelijns support van je organisatie ook minder vragen op: een win-win-situatie. Door Chrome in te zetten raakt je organisatie al gewend aan werken waar het iedereen uitkomt. De afkondiging van de eerste lockdown in maart 2020 zorgde bij veel organisaties echter voor paniek: hoe kunnen we thuiswerken? Ook dat leverde extra werk op voor de IT-afdelingen. Organisaties die Chromebooks gebruiken kennen dat probleem niet, iedereen kan in principe al overal werken, waaronder thuis.

5. Kosten (besparen)

Tenslotte, en niet geheel onbelangrijk: het kostenaspect. Verbeterde veiligheid voor je hele organisatie hoeft niet altijd extra kosten te betekenen. Het vervangen van oude desktops of andere devices waarmee niet makkelijk thuisgewerkt kunnen worden hoeft niet duur te zijn. Chromebooks zijn voordelig in de aanschaf. Daarnaast bespaar je als IT-afdeling tijd met het gebruiksklaar maken van de Chromebooks, automatisch updaten, het op afstand beheren en het uitblijven van support-aanvragen, om een paar voordelen te noemen.

Conclusie

Wij begrijpen dat je graag eens Chromebooks test, met bijvoorbeeld je afdeling. NextNovate kijkt graag met je mee naar de mogelijkheden om mee te doen aan een Proof of Value, zonder verdere verplichtingen. Vragen? Neem gerust contact op met Martijn Veenstra van NextNovate, of vul het formulier in voor meer info:

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Gratis Proof of Concept

Zelf met je hele team Chromebooks testen voor organisaties met 250+ medewerkers

We hebben al veel geschreven over Chrome Enterprise en de voordelen van Chrome devices voor jouw organisatie. Maar waarom zou je blind afgaan op onze woorden als je het ook eerst zelf kan ervaren? We laten graag jouw organisatie of afdeling kennismaken met Chrome.

Je bent er bijna

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Hybride werken mogelijk maken met Chrome Enterprise