Je IT verduurzamen: hoe pak je dat aan?

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij veel organisaties. Welke keuzes kun je maken als het gaat om verduurzaming van je IT? Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook op IT-gebied zijn nog een hoop stappen te zetten in de groene richting.

Een groene cloud?

Een lokale server kost stroom, een datacenter voor clouddiensten ook. Dat is geen geheim. Wel kun je in datacentra voordelen behalen op het gebied van efficiëntie. Taken en ruimte worden op geavanceerde wijze gemanaged in een datacenter. De meeste cloudaanbieders streven naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Zo compenseert Google sinds 2007 haar CO2-uitstoot en wil het techbedrijf in 2030 volledig op CO2-vrije energie draaien.

Tussen verschillende datacentra van Google zit momenteel nog wel verschil als het gaat om de herkomst van de benodigde energie. Als IT-beheerder kun je data regions selecteren op basis van herkomst van stroom. Wie geïnteresseerd is in alle regionale cijfers: Google publiceert een open overzicht op hun website.

Energiemanagement

Naast cloudwerken maakt ook het besturingssysteem van je devices een verschil als het gaat om energieconsumptie. Chromebooks draaien op ChromeOS, na Windows het meestgebruikte besturingssysteem wereldwijd. ChromeOS is uitgerust met efficiënte energiefuncties om stroom te besparen. Ook kostentechnisch aantrekkelijk, nu de energieprijs gestegen is en vlootbreed een aantal watts besparing per apparaat verschil maakt. In sommige gevallen haal je besparingen van 30%.

Hardware vervangen

Er komt een dag dat een computer, laptop of ander apparaat vervangen moet worden. In een grote organisatie spreek je dan al snel over duizenden devices. Bij het vervangen kun je op een aantal zaken letten voor extra duurzaamheid:

  1. Ondersteuning
    Vanuit duurzaamheidsoogpunt is een langere levensduur per apparaat gunstig. Je doet dan minder vaak een beroep op toch schaarse grondstoffen. Niet ieder besturingssysteem wordt even lang ondersteund, de verschillen kunnen groot zijn. Chromebooks krijgen sinds 2020 standaard 8 jaar lang ChromeOS-updates (features + security) mee, waardoor het amper voorkomt dat je devices weg moet doen omdat ze niet meer veilig te gebruiken zijn.
  2. Materiaalgebruik
    Hardwarefabrikanten communiceren steeds vaker over duurzaam materiaalgebruik. Zo is de nieuwe Acer Vero Chromebookserie gemaakt van deels gerecycled plastic. Het gebruik van post-consumer recycled plastic (PCR) is bezig aan een opmars. Ook zul je geen piepschuim meer aantreffen in de verpakking van de Vero, de Chromebook is namelijk goed verpakt in een mal van gegoten pulp.

Tweede leven

Waar ChromeOS eerst alleen op Chromebooks te vinden was, kun je tegenwoordig ook Windows- of Mac-apparaten van ChromeOS voorzien. Zelfs als die apparaten niet meer in aanmerking komen voor de nieuwste veiligheidsupdates van Microsoft of Apple. Een ideale oplossing om bepaalde apparaten binnen je organisaties een tweede leven te gunnen.

Delen

Veel organisaties gebruiken gedeelde Chromebooks, bijvoorbeeld in de zorg waar verschillende ploegen elkaar afwisselen. Gebruikers loggen gemakkelijk in via hun account en kunnen op elk ChromeOS apparaat hun werk weer oppakken. Door Chromebooks te delen hoef je minder eenheden aan te schaffen, waardoor je grondstoffen en geld bespaart.

Zelf ervaren?

Wil je zelf aan de slag met ChromeOS? In samenwerking met Acer kunnen we jouw team gratis laten kennismaken met Acer Vero Chromebooks. NextNovate komt bij jullie langs, geeft een korte training en laat de Vero’s achter zodat jullie ze in alle rust kunnen uitproberen.

Acer Chromebook Vero 514

De Acer Chromebook Vero 514 is uitgerust met een energie-efficiente Intel Core i7 processor (van de 12e generatie) en tot 16GB geheugen. De accu heeft een gebruiksduur van 10 uur. De Chromebook is dus zeker geschikt voor het zwaardere zakelijke werk. Letterlijk zelfs omdat de duurzame behuizing voldoet aan militaire stootnormen.

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Gratis Proof of Concept

Zelf met je hele team Chromebooks testen voor organisaties met 250+ medewerkers

We hebben al veel geschreven over Chrome Enterprise en de voordelen van Chrome devices voor jouw organisatie. Maar waarom zou je blind afgaan op onze woorden als je het ook eerst zelf kan ervaren? We laten graag jouw organisatie of afdeling kennismaken met Chrome.

Je bent er bijna

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Je IT verduurzamen: hoe pak je dat aan?