Digitaal verandertraject afgerond? Vergeet de nazorg niet!

Wanneer jouw organisatie een groot digitaal verandertraject heeft doorlopen, is er niets frustrerender dan te merken dat niet iedereen de verandering heeft omarmd. Je wilt dat de nieuwe manier van werken de standaard wordt, niet dat mensen met één been blijven hangen in de oude situatie. Juist nadat je verandertraject is afgerond, blijft het net zo belangrijk om de verandering te blijven versterken en ondersteunen. En daar komt de nazorg bij kijken!

In ‘NextNovate’s playbook to drive effective digital change: Five Essential Principles’ beschrijven we dit gehele proces van A tot Z. Door de jaren heen hebben we vele organisaties geholpen met het succesvol implementeren van een digital change. Daarom hebben we besloten dat het tijd was om onze senior stakeholders te interviewen en hun inzichten over dit proces samen te voegen met wetenschappelijke theorieën over change management. Hier kwamen vijf essentiële principes uit, waarvan we in dit artikel graag de eerste uitlichten: het doen van onderzoek. Dit is altijd het startpunt van de reis naar digital change. De overige principes? Sponsorship, verantwoordelijkheid van medewerkers, communicatie en het versterken en ondersteunen van verandering.

Wanneer een digitale verandering plaatsgevonden heeft, de nieuwe systemen en tools in gebruik zijn, is het niet vreemd om te denken dat je verandertraject afgerond is. Maar het te vroeg stopzetten van ondersteuning kan er voor zorgen dat de nieuwe manier van werken toch niet compleet overgenomen wordt.  Denk daarom aan de nazorg en stel hier een apart team voor op. Dit team kan zorgen voor communicatie en training totdat de werkwijze omarmd is door iedereen in de organisatie. Het nazorgteam kan daarnaast ook identificeren welke drempels er toch nog gevoeld worden, om zo de juiste handvaten aan te bieden. Wel zo efficiënt.

“De migratie was de eerste stap. De volgende was het continu ondersteunen van de organisatie om de verandering te omarmen. Het is een nieuwe wereld waarin je voortdurend up-to-date moet blijven met de nieuwste technologie.” – Senior IT-Manager

 

Training als nazorg

Het is niet gek als medewerkers toch blijven hangen in de voormalige manier van werken. Dit zit er waarschijnlijk nog ingebakken. Het zal voor deze medewerkers extra moeilijk zijn om te wennen aan de verandering. Geef ze daarom de tijd en training om zich comfortabel te gaan voelen. Over het algemeen geldt: hoe meer je investeert in training, hoe groter de adoptiegraad onder de medewerkers is.

Hoe zo’n trainingstraject eruit ziet? Er zijn vele vormen mogelijk. Denk aan groeps-trainingen, webinars, video’s, online leermodules of Q&A sessies. Bepaal aan de hand van de gewenste uitkomst van de training en de behoefte van je medewerkerswat de meest effectieve manier is. Meestal werkt een combinatie van verschillende trainingsvormen het best.

Erkenning zorgt voor vertrouwen

Wat de nieuwe realiteit echt onderdeel maakt van je organisatiecultuur is het vieren van successen. Hoe groot of klein deze ook zijn. Beloon iedereen die zich vol in de nieuwe manier van werken stort. Het helpt als mensen of teams zich gezien voelen. Dat ze weten dat hun bijdrage aan het succes van de organisatie gewaardeerd wordt. Het erkennen van diegenen die met open vizier de veranderingen omarmen, zal ook vertrouwen opbouwen onder de wat meer sceptische medewerkers. Zij zullen zich zo comfortabeler voelen om ook de nieuwe werkwijze te accepteren. Samen successen vieren is samen verder komen.

“Het is altijd goed om successen te vieren. Het is belangrijk om waardering te laten zien aan je team, voor hun harde werken en hun geloof in de verandering.” Senior IT-Manager

Als er één ding is waar wij in geloven, dan is het dat je een nieuwe digitale werkomgeving – een nieuwe werkwijze – niet moet benaderen als een project met een vaststaande einddatum. Het is een route die je kiest, waarbij je af en toe moet bijsturen voor het beste resultaat. Het gezegde is dan ook: ‘het gaat niet om de eindbestemming, maar om de reis er naar toe.’

Wij helpen je graag om de juiste route naar digital change uit te stippelen. Neem contact met ons, dan denken we met je mee!

Wil jij de andere vijf essentiële principes voor digital change in een keer lezen? Download dan nu ons playbook (40 pagina’s) hieronder.

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Gratis Download

NextNovate’s playbook to drive effective digital change

Een tool kopen kan iedereen, maar hoe zorg je dat iedereen meekomt in blijvende digitale verandering? Wij delen de geheimen met je in dit whitepaper, zodat jouw volgende implementatie een succes gaat worden. Download ‘m snel. 

Je bent er bijna

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Digitaal verandertraject afgerond? Vergeet de nazorg niet!