Inspirerend leiderschap in crisistijd: Makro’s CEO vlogt vanaf parkeerplaats

In crisistijd is inspirerend leiderschap cruciaal. Hoe doe je dit, wanneer een deel van je medewerkers thuis moet werken en een ander deel onder hoge druk in de winkelvestigingen staat?

1. Gebruik een platform dat voor iedereen beschikbaar is

Workplace is makkelijk toegankelijk voor alle collega’s, vanaf zowel desktop als mobiel. Het heeft een heldere interface die grotendeels overeenkomt met Facebook, waardoor het gebruiksgemak en -plezier groot is. ‘Omdat de meeste medewerkers bekend zijn met Facebook, werkt dit goed. De combinatie van berichten over het werk met de funfactor maakt het heel toegankelijk’, licht Paulo toe.

2. Ga regelmatig live

Zelfs in een drukke werkweek met veel calls en meetings maak je tijd voor je medewerkers. En dus tijd voor een livestream. Paulo doet dit vaak al wandelend van de auto naar zijn plek van bestemming. Het kost hem nog geen anderhalve minuut: ‘Ik ben graag in contact met de medewerkers en ik vind het belangrijk dat iedereen meekrijgt waar wij als board mee bezig zijn. Dit is een fantastische tool om de collega’s in alle 17 vestigingen en het hoofdkantoor een korte update te geven.’

3. Communiceer over nieuwe maatregelen

‘Met mijn video’s wil ik iedereen zo persoonlijk mogelijk updaten. Zeker in deze tijd vind ik het belangrijk dat we er samen voor zorgen dat Makro een fijne en veilige werkomgeving is en dat we verbonden blijven’, zegt Makro-CEO Paulo. Hij updatet in deze video’s alle collega’s over nieuwe maatregelen binnen de organisatie, hoe klein of vanzelfsprekend dan ook. Hij weet dit altijd kort en bondig samen te vatten en motiveert iedereen in de organisatie om het op te volgen.

4. Houd het moreel hoog

Collega’s kunnen door verschillende emoties gaan. Wees empathisch. Betuig je steun aan medewerkers die in een lastige situatie zitten, spreek je waardering uit aan collega’s die hard hun best doen en feliciteer hen die goede prestaties hebben behaald in deze tijd. Stel je ook kwetsbaar, open en benaderbaar op. Makro-medewerkers stellen vervolgens al hun vragen onder de livestream. Paulo: ‘Het mooie hieraan vind ik dat ik zelf direct kan antwoorden op vragen of opmerkingen van medewerkers. Ik kijk dus ook dagelijks op Workplace en houd alle berichten in de gaten.’

5. Wees consistent

Een duidelijke herhaalde boodschap blijft beklijven bij de medewerkers. Paulo sluit zijn livestream vaak af met het spot on ‘stay safe and stay connected’.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Workplace from Facebook binnen jouw organisatie? We denken graag met je mee, plan een call in met Martijn voor meer informatie.

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Inspirerend leiderschap in crisistijd: Makro’s CEO vlogt vanaf parkeerplaats