Hoe een identity-managementtool wachtwoordbeheer gemakkelijker én veiliger maakt

Normaal hebben Gmail, Asana, Slack, Zoom en Workplace from Meta allemaal hun eigen inloggegevens die iedereen moet managen of onthouden. Het staat misschien niet direct bovenaan je prioriteitenlijstje, maar de inlog van je collega’s op alle bedrijfsapplicaties kun je maar beter zo goed mogelijk geregeld hebben. Een identity-managementtool is wat ons betreft onmisbaar voor grotere organisaties (250+ medewerkers) die meerdere applicaties gebruiken waarop medewerkers moeten inloggen. Zeker als je te maken krijgt met verschillende niveaus van rechten, die je per applicatie moet toekennen. In dit artikel laten we je zien hoe een identity-managementtool je kan helpen met het beheren en beveiligen van wachtwoorden en vertellen we je welke tool wij hier zelf het liefst voor gebruiken.

Werken in de cloud met Google Workspace, Asana, Slack, Zoom en Workplace from Facebook is natuurlijk fantastisch (en als je daar nog niet van overtuigd bent, lees deze pagina dan vooral even!) Maar als we dan tóch een ‘nadeel’ zouden moeten noemen, of in ieder geval iets om rekening mee te houden, is het dat al deze systemen hun eigen inloggegevens hebben. Die moeten namelijk gemanaged en onthouden moet worden, en dat is in het gebruik niet altijd vriendelijk voor je medewerkers.

Voor een IT-beheerder brengt dit andere uitdagingen met zich mee. Komt er een nieuwe medewerker in dienst? Dan moet er per applicatie toegang geboden worden. Daarnaast heeft niet iedere gebruiker dezelfde rechten voor een map, server of applicatie. Gaat er iemand uit dienst? Dan moet deze toegang weer per applicatie ingetrokken worden.

Los daarvan kunnen wachtwoorden ook gestolen worden, met alle gevolgen van dien. Wil je al deze problemen in één klap oplossen? Identity-managementtools, to the rescue! 

Wat is een identity-managementtool?

Simpel gezegd worden tools voor Identity & Access Management (IAM), ook wel  identity-managementtools, ingezet voor het inloggen op applicaties. Je kunt dus als IT-manager medewerkers makkelijk en veilig toegang geven tot alle verschillende programma’s en applicaties waar je mee werkt. Voor medewerkers werkt dit ook prettig, omdat identity-managementtools vaak werken met single sign-on (SSO): één inlog voor alles wat je maar nodig hebt. Gaat een medewerker uit dienst? Dan kan in één keer alle toegang in worden getrokken en hoeft er dus niet gekeken te worden waar hij of zij nou ook alweer precies toegang tot had.

Welke identity-managementtool is de beste optie?

Dat ligt natuurlijk aan je exacte wensen en budget. Er zijn veel opties op de markt. Wij hebben gemerkt dat voor onze klanten Okta eigenlijk altijd wel een goede match is. Okta levert een clouddienst waarmee je in een handomdraai je gebruikersauthenticatie en -autorisatie beheert en beveiligt.

Geheel volgens onze filosofie van de ideale digitale werkomgeving is Okta cloudbased en eenvoudig te integreren met andere applicaties. Onderzoeksbureau Gartner onderschrijft onze voorkeur; ze hebben Okta vorig jaar erkend als ‘leader’ in het Magic Quadrant for Access Managementvanwege de uitvoering en de ‘volledigheid van visie’.

De voordelen die Okta biedt kort samengevat:

  • single sign-on;
  • universal directory;
  • adaptive multi-factor authenticatie;
  • API access management;
  • lifecycle management;
  • advanced server access;
  • access gateway.

Ook externe toegang

Handig om te weten: Okta is niet alleen geschikt voor interne sign-ons, maar ook voor externe toegang. Neem bijvoorbeeld een app voor klanten van een supermarkt voor het bestellen van hun boodschappen. Of een energieleverancier die klanten laat inloggen op de app om hun energieverbruik te monitoren. Okta koppelt deze logins aan alle betrokken interne systemen en haalt de benodigde data op. Niet voor niets gebruiken al bijna 9.000 grote organisaties deze tool. Voor een vast bedrag per gebruiker per maand krijg je een gemakkelijke, veilige en heel flexibele tool die je eenvoudig kunt uitbreiden met extra features.

Wil je meer informatie over het werken met identity-managementtools? Of ben je benieuwd of Okta ook voor jouw organisatie een goede match is? Neem dan contact op met Martijn.  Of download het gratis e-book hieronder.

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Gratis Download

Identity as a Service – for dummies

Wat is Identity as a Service en waarom is het essentieel voor de veiligheid van je organisatie? Dat lees je in dit handige boek. Download ‘m snel. 

Je bent er bijna

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Hoe een identity-managementtool wachtwoordbeheer gemakkelijker én veiliger maakt