Digitale veranderingen: waarom senior management on board moet zijn

Jouw organisatie is het pad van digitalisering ingeslagen. Een logische stap in de huidige tijdsgeest, maar hoe ga je die digitale verandering succesvol maken? Organizational change management (OCM) is een vak apart, maar wij zijn er om je hierbij te helpen!

We vertelden het eerder al: de belangrijke eerste stap in jouw proces van digitale transitie is het onderzoeken van de huidige situatie van je bedrijf. Nu nemen we je mee in de volgende stap: sponsorship. Dit is de actieve en zichtbare participatie van het senior management in het veranderproces.

Door de afgelopen jaren heen hebben we  veel organisaties geholpen met hun digitale veranderprocessen. In ‘NextNovate’s playbook to drive effective digital change: Five Essential Principles’ gebruiken we die ervaring en beschrijven we het proces voor een succesvolle implementatie van een digital change. De vijf essentiële principes? Organisatieanalyse, sponsorship, verantwoordelijkheid van medewerkers, communicatie en het versterken en ondersteunen van verandering.

Laten we beginnen met wat cijfers: McKinsey stelt dat een veranderingstraject 5,8% succesvoller is wanneer de CEO een overtuigend en begrijpelijk communiceert over deze verandering. Die 5,8% groeit naar 6,3%, wanneer het senior management op zo’n zelfde overtuigende manier over dit proces praat. Dit noemen we ‘executive change sponsorship’.

“Het gaat erom dat je het leiderschapsteam aan boord krijgt en ervoor zorgt dat zij de toewijding hebben om de verandering volledig te omarmen.” – Senior OCM-professional

De actieve en zichtbare participatie van senior management in dit proces is enorm belangrijk voor het eindresultaat. Daarnaast zijn open communicatielijnen van en naar medewerkers essentieel. De CEO deelt de toekomstige richting en de reden voor deze verandering met de teams, terwijl managers veel meer in detail vertellen over de manier waarop deze verandering medewerkers zal raken. De managers zijn ook degenen die de feedback en reacties van medewerkers actief oppakken en behandelen. Als manager moet je dus open staan voor de reacties die binnenkomen en hier iets mee doen. Spreek af op wat voor manier je omgaat met feedback, zodat de implementatie hiervan ook een vast onderdeel wordt in het proces.

 

Ook Google is het met deze aanpak eens. Zij stellen dat sponsorship hét onderdeel is binnen een traject van verandering dat de meeste impact kan hebben. Het team dat verantwoordelijk is voor de implementatie van de digital change moet daarom de leiders van het bedrijf aan hun kant krijgen. Daarna kan er samen een plan opgesteld worden, waarin bepaald wordt wat voor het senior management de juiste manier is om deze verandering uit te dragen. Maar ook om de nieuwe manier van werken in teams te integreren.

 

Deze aanpak is gebaseerd op het principe van ‘leading by example’. Stel je voor dat je organisatie over gaat naar een nieuw systeem, maar je baas roept de hele dag dat hij het maar niks vindt. Vervolgens ziet iedereen dat hij het oude systeem blijft gebruiken. Welk signaal geeft dat af? Als de ‘leiders’ het gewenste gedrag laten zien, de verandering omarmen, is de rest van de organisatie eerder geneigd om dit ook te doen. Dan werk je samen naar hetzelfde doel toe, begrijpt men de reden voor de verandering en wordt het traject een succes!


Heb je hulp nodig bij de weg naar digital change, of wil je eens met ons sparren over de beste route voor jouw bedrijf? Neem dan vooral eens vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee.

Lees verder over de vijf principes voor digitale verandering in NextNovate’s playbook (40 pagina’s):

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Gratis Download

NextNovate’s playbook to drive effective digital change

Een tool kopen kan iedereen, maar hoe zorg je dat iedereen meekomt in blijvende digitale verandering? Wij delen de geheimen met je in dit whitepaper, zodat jouw volgende implementatie een succes gaat worden. Download ‘m snel. 

Je bent er bijna

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Digitale veranderingen: waarom senior management on board moet zijn