Is de nieuwe Google Sites al een vervanging voor de huidige?

Is de nieuwe Google Sites al een vervanging voor de huidige?

Is de nieuwe Google Sites al een vervanging voor de huidige?

Zoals de meesten van jullie weten heeft Google een functie ingebouwd in Google Workspace (G Suite) om “websites” te bouwen. Op moment van schrijven zijn er 2 versies beschikbaar, oude Google Sites en de nieuwe Google Sites.

Met de oude Google sites heb je meer functies tot je beschikking en kan je meer achter de schermen aanpassen. Bij de nieuwe Google sites heb je dat helaas niet, ook is het niet mogelijk om bijvoorbeeld de HTML achterin te veranderen. Dit komt echter nog wel in de toekomst, en daarbij komt ook een functie om de oude Google sites te verhuizen naar de nieuwe Google Sites. Maar natuurlijk krijg je geen toegang tot een product van Google als deze niet werkt, dus hieronder vind je een paar voorbeelden, nadelen en opties voor de nieuwe Google Sites.

Drag en Drop

Slepen en laten vallen is het letterlijk vertaald, dit betekent dat je iets kan slepen naar de website, het goed kan zetten en los laten. Daarbij staat het dus gelijk goed op zijn plaats, omdat de nieuwe Google Sites met een nieuw grid systeem werkt wordt het nog makkelijker om bijvoorbeeld plaatjes, teksten en video’s toe te voegen of te verplaatsen.

Samenwerken aan nieuwe Google Sites

Net zoals Google Sheets, Docs en Slides biedt ook de nieuwe versie van Google Sites de optie om samen live een website te bewerken. Nu is het zo dat als jij iets wil bewerken op Google Sites dat deze dan in een zogenaamde pagina blokkade terecht komt, en daardoor maar één persoon iets kan bewerken op de website. Met deze nieuwe versie kan je meerdere mensen tegelijkertijd laten werken aan één Google Site.

Schaalbaar ontwerpen

Tegenwoordig werken we op allemaal verschillende apparaten en willen we graag dat ook alles werkt op deze apparaten, dit zodat we onze data/website/fotos/apps overal kunnen bereiken en openen. Google heeft in deze nieuwe versie van Sites ervoor gezorgd dat deze helemaal responsive is en op elk apparaat dat je bezit, van telefoon tot tv of computer goed te bekijken is. En dit zonder ergens iets te moeten afstellen of instellen, dat scheelt dus extra moeite.

Minder fonts, kleuren en thema’s

Op moment van schrijven is Google nog steeds volop bezig met de ontwikkeling van Google Sites, en worden stilzwijgend verschillende dingen toegevoegd. Echter betekent deze constante ontwikkeling ook dat de nieuwe Google Sites soms wat incompleet kan aanvoelen. Helaas zijn er op dit moment minder fonts, kleuren en thema’s beschikbaar. Dat betekent dat je dus een beetje wordt afgeknepen in je creativiteit, maar ook een footer en een sidebar ontbreken op dit moment.

Google Sites en de rest..

Naast dat Google Sites nog wat opties heeft die ontbreken zijn er ook enkele gave opties die het een stuk leuker maken. Zo heeft Google Sites een goede embed script voor zijn eigen producten, denk hierbij aan Google Drive of Agenda op de website in een mooi jasje. Daarnaast heeft het ook een goede mogelijkheid om bijvoorbeeld Awesome Table te koppelen om zo de data vanuit je Google Sheet netjes en mooi te weergeven.

Nieuwe Google sites en omzetten

Google heeft beloofd dat het een tool gaat ontwerpen dat de oude Google sites om kan zetten naar de nieuwe Google sites, dat bijna alle functies die in de oude Google Sites zitten worden omgezet naar de nieuwe Google sites en deze dus ook daar beschikbaar worden. Hoe Lang dit gaat duren is op dit moment nog onbekend, maar volgens de planning is dit eind 2017 volledig rond.

Related Posts