Cloud-based met Google Chrome Enterprise: voordelen voor organisaties

Als IT-manager hebben jij en je team vaak een dagtaak aan het onboarden van nieuwe devices. Je organisatie groeit en dus stijgt ook het aantal devices. Laptops waarop allemaal een mailapplicatie geïnstalleerd moet worden, een tekstverwerker, spreadsheets, agenda’s, chatprogramma’s, de VPN en vergeet het op orde brengen van de beveiliging niet. Wij worden al moe van het opsommen van deze lijst, laat staan van de daadwerkelijke uitvoering ervan! In een grote organisatie duurt deze implementatie dan ook al snel een uur per device.

Wat als we vertellen dat dit ook in 5 minuten kan?* Zonder in te leveren op veiligheid, laat staan gebruiksgemak. Maak kennis met Chrome Enterprise, de grootzakelijke en volledig cloud-based IT-oplossing van Google. In dit artikel leggen we je uit hoe dit werkt en hoe jouw organisatie veel tijd en geld kan besparen door gebruik te maken van Chrome devices van bijvoorbeeld Acer.

* Zeker, lees bijvoorbeeld eens hoe YoungCapital gemiddeld drie maanden (!) per jaar bespaart met Acer Chrome devices – en dan hebben we het alleen nog maar over device setup

Over gebruiksgemak gesproken

Een moderne werkomgeving brengt ook bepaalde verwachtingen van werknemers met zich mee. Hoe dat komt? Door alle technologische ontwikkelingen en mogelijkheden die mensen gewend zijn vanuit hun privéleven, liggen de verwachtingen voor hun werkomgeving ook hoog. Hoeveel mensen ken jij nog die gebruik maken van een externe harde schijf voor het opslaan van hun bestanden? Dat gebeurt in de cloud, en dat is ook de plek waar het daadwerkelijke werk wordt gedaan.

De nieuwste generatie werknemer verwacht dan ook makkelijk en veilig te kunnen werken in een soortgelijke omgeving. Die niet aan een locatie of device gebonden is. Waarden als snelheid, samenwerken en gemak zijn voor digital natives heel belangrijk. Als laatste gebruiken ze vooral cloud-based apps voor hun werkzaamheden. En vergis je niet: iedereen kan een cloud-based werknemer zijn. Van front & back of house collega’s tot developers.

De basis: Chrome OS

Chrome Enterprise Upgrade bestaat eigenlijk uit drie onderdelen: Chrome OS, de Chrome-browser en Chrome-apparaten. Met Chrome Enterprise krijg je de beschikking over de ingebouwde businessmogelijkheden van Chrome OS en Chrome apparaten, specifiek bedoeld voor de IT-afdeling. Ook het gemak van het gebruik van de applicaties die Google biedt, wordt hier vaak bij opgeteld. Want niet alleen de IT-afdeling wordt blij van een overstap naar een cloud-based omgeving.

Als je werknemers vertelt dat ze op kantoor een willekeurige laptop kunnen lenen en verder kunnen werken waar ze gebleven waren, maak je hun leven ook een stuk mooier. Helemaal als je ze daarna vertelt dat deze laptop ook nog eens binnen een paar seconden opstart, je altijd bij je bestanden kunt (omdat deze in de cloud zijn opgeslagen), en je nooit meer hoeft te wachten op de installatie van een update terwijl je eigenlijk naar een meeting moet!

De basis van de voordelen van Chrome Enterprise ligt bij Chrome OS: Een veelzijdig en mobiel cloudeigen besturingssysteem. Dit systeem is veilig, biedt snelle toegang tot cloud-apps en kan bovenal eenvoudig worden gebruikt en beheerd. Bovenop die solide basis heeft Google grootzakelijke voordelen toegevoegd zoals eenvoudig centraal IT-beheer en extra beveiligingsopties. Chrome Enterprise bundelt de kracht van Chrome OS met de ideale tools voor IT-managers van grote organisaties. Hieronder hebben we een aantal van deze voordelen verder toegelicht.

Verminderd risico van het stelen van data

Stel je voor: Je collega zit in de trein en laat daar per ongeluk de werklaptop liggen. Paniek! Want op deze laptop staan gevoelige bestanden, die niet in handen mogen vallen van kwaadwillenden. Dit scenario zal niet zo snel voorkomen met Chromebooks, want alle belangrijke bestanden staan veilig opgeslagen in de Cloud. Blijft het wel jammer natuurlijk dat de dief mooie hardware heeft buitgemaakt. Maar dat is niet alles wat Google heeft geïntegreerd om veiligheid garanderen.

Andere zaken zijn bijvoorbeeld sandboxing (alle processen worden uitgevoerd in van elkaar gescheiden omgevingen) en de optie tot een verified boot (je laptop voor de gek houden met een malafide bootsectie werkt dus niet). Maar ook het feit dat Chromebooks zeven jaar lang beveiligingsupdates krijgen draagt groots bij aan de veiligheid van het systeem. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van hoe Google veiligheid garandeert.

Naadloze uitvoering van OS-updates

De tijden van service packs en het downloaden van heel wat GB’s aan systeemupdates zijn voorbij. Nooit meer je laptop uitzetten en die melding krijgen: ‘bezig met installeren van update 1 van 41’. Het uitvoeren van updates op Chromebooks gebeurt zonder dat er actie van de gebruikers vereist is. Daarnaast werkt het bij Chrome OS zo dat deze update als het ware al klaar staat, waardoor de gebruiker hier geen last van ondervindt (bij andere systemen kan de device een tijd niet gebruikt worden; dat is bij Chrome OS niet het geval).

Applicaties huidige situatie

Maak je in je huidige situatie gebruik van een VM als Citrix of VMWare om je collega’s te voorzien van bepaalde applicaties die alleen op die manier beheerd en benaderd kunnen worden? Ook dan kun je de overstap naar Chrome Enterprise door gebruik te maken van Enterprise Mobility Management (EMM). In totaal worden 5 systemen ondersteund, zoals Cisco, Citrix en VMWare.

Kosten

De Chrome devices zijn an sich al heel betaalbaar. Maar de kostenbesparing zit vooral in de tijd die je bespaart. Denk bijvoorbeeld eens aan alle uren die je uitspaart met de setup van iedere device. Of de tijd die de IT-helpdesk bespaart met vragen: geen tickets meer over een verouderde versie van Word of een verlopen wachtwoord, kun je het je voorstellen? Daarnaast bespaar je vaak flink op licentiekosten van bijvoorbeeld office tools als Word en Outlook. Als laatste verhoog je de productiviteit van alle collega’s, doordat hun laptops letterlijk sneller opstarten, maar vooral door de effectieve workflow die omslachtige werkprocessen overbodig maakt.

Conclusie

Dit zijn natuurlijk de voordelen van Google Enterprise in vogelvlucht. Wil je dieper ingaan op de individuele voordelen die hierboven genoemd zijn? Of heb je juist vragen over je huidige situatie, en hoe wij zouden kunnen helpen met een eventuele overstap? Neem dan vooral contact met ons op, we helpen je hier graag mee!

Ook kun je een speciale Chrome proof of value aanvragen. We geven jouw afdeling of organisatie dan een uitgebreide training en laten gratis diverse Chrome devices van Acer achter zodat jullie ze in alle rust kunnen uittesten.

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Gratis Proof of Concept

Zelf met je hele team Chromebooks testen voor organisaties met 250+ medewerkers

We hebben al veel geschreven over Chrome Enterprise en de voordelen van Chrome devices voor jouw organisatie. Maar waarom zou je blind afgaan op onze woorden als je het ook eerst zelf kan ervaren? We laten graag jouw organisatie of afdeling kennismaken met Chrome.

Je bent er bijna

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Cloud-based met Google Chrome Enterprise: voordelen voor organisaties