Hoe organisaties productiever worden met Facebook

Facebook is als grootste social media platform ter wereld voor weinigen onbekend terrein. Maar dat Facebook zich vandaag de dag ook uitstekend leent als interne bedrijfstechnologie, dat is nieuw. Toch integreren steeds meer bedrijven het befaamde social medium in hun werkprocessen – waaronder Volkswagen,Booking.com, Renault en Starbucks.

Facebook heeft met Workplace by Facebook zijn technologie verpakt tot krachtig intern social media platform. Met een adoptieratio van 90% vindt het platform verrassend goed haar weg door organisaties. Belangrijker nog: Workplace by Facebook is meer dan een tool om foto’s en berichtjes te delen met collega’s. Het is een krachtig collaboration platform waarmee werknemers sneller, effectiever en leuker kunnen werken. In dit blog lees je hoe Workplace by Facebook werkt en hoe het de productiviteit van jouw organisatie helpt verbeteren.

90% adoption rate van Workplace by Facebook

Het succes van Workplace by Facebook schuilt voor een deel in de bekendheid van Facebook. Hoewel er tal van interne social media platforms bestaan, vinden deze veelal slechts stroef hun weg door een organisatie. Het gebruik ervan voelt voor werknemers geforceerd en onnatuurlijk, waardoor de adoptieratio tegenvalt. Facebook biedt hierin een groot voordeel. Omdat veel mensen privé al vertrouwd zijn met Facebook, is de stap tot gebruik ongekend laagdrempelig. Toegegeven, sommige werknemers zijn aanvankelijk huiverig dat hun werk- en privéleven door elkaar heen lopen. Facebook heeft echter maatregelen getroffen om dit te voorkomen. Elke organisatie aangesloten bij Workplace krijgt een eigen autonome netwerkstructuur, zodat privé en zakelijk niet in elkaar verstrikt raken. Hiermee verspreidt Workplace zich als een lopend vuurtje door menig bedrijf. Het platform vereist geen moeizame verandertrajecten, maar wordt razendsnel omarmd. Mensen zijn bekend met Facebook en weten hoe het werkt. Daarmee kan het platform gelijk worden ingezet zoals het bedoeld is: cohesie tussen collega’s vergroten en productiviteit verbeteren.

Meer cohesie en productiviteit: de voordelen van Workplace by Facebook op een rij

Wat is de toegevoegde waarde van een social platform als drager van interne bedrijfscommunicatie?

Voordeel 1- Razendsnelle verspreiding van berichten en ideeën

Interne bedrijfscommunicatie via de traditionele weg – mail, memo’s en mondeling – heeft veelal een matige impact. Veel managers merken dat dergelijk eenrichtingsverkeer slecht gelezen en opgevolgd wordt. Een social platform leent zich als interactief platform aanzienlijk beter voor dergelijke communicatie. Niet alleen verspreiden nieuwe berichten en ideeën zich razendsnel door de organisatie. Doordat medewerkers er interactief op reageren start de interne dialoog en noemt de draagkracht voor (goede) ideeën toe.

Voordeel 2- Laagdrempelig samenwerken – waar dan ook, wanneer dan ook

Teamprojecten vragen vaak om intensieve samenwerking tussen teamleden. Hoe eenvoudiger dit gaat, des te beter ze hun werk kunnen doen. Waar de grote lijnen van een project vaak in face to face meetings worden uitgezet, vereist een goede afwikkeling veel korte tussentijdse overlegmomenten. Het ‘vraagje tussendoor’ blijkt essentieel voor een goed eindresultaat. Het voordeel van Workplace als samenwerkingstool is dat het collega’s in staat stelt laagdrempelig en overzichtelijk met elkaar in subgroepen te communiceren, ongeacht device en locatie. Facebook biedt hierin effectieve communicatietools. Van discussiegroepen tot polls. Van het sharen van tussentijdse vorderingen tot teamchats. Facebook heeft in Workplace deze tools geoptimaliseerd voor de wensen van het bedrijfsleven. Zo is het mogelijk samen te werken in multi-company constructies, zoals bij opdrachtgever-bureau relaties.

Voordeel 3- Vergroot betrokkenheid en loyaliteit werknemers

Workplace by Facebook voegt een interactieve sociale laag toe aan je bedrijfscommunicatie. Als organisatie kun je zelf bepalen hoever je hierin wilt gaan. Je kunt de sociale communicatie enerzijds beperken tot announcements over events en ontwikkelingen. Anderzijds kun je een levendige dialoog aanwakkeren, door open sociale groepen toe te staan. Denk aan discussiegroepen over gedeelde passies van werknemers. Deze extra laag blijkt het werkplezier en loyaliteit onder werknemers aanzienlijk te verhogen.

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Hoe organisaties productiever worden met Facebook