Hangouts On Air via YouTube

Met Hangouts On Air kan je live presentaties, voorstellingen en besprekingen delen met je organisatie of de wereld via YouTube met Hangouts On Air. Maar hoe werkt dit precies?

En wat zijn de kernelementen waar je rekening mee moet houden wanneer je een livestream op zet? In deze blogpost nemen we je mee door de stappen die je moet zetten om je eigen live streaming evenement op te zetten via YouTube met Hangouts On Air.

Een Hangout on Air plannen in zeven stappen

 1. Log in op Google en zorg dat deze gelinkt is aan een YouTube kanaal (zo niet dan zal YouTube dit vragen in de volgende stap)
 2. Ga naar YouTube.com en klik op je profielfoto, ga door naar “Creator Studio”.
 3. In het menu klik je op“Live Streaming” en selecteer Events. In de hoek rechtsboven klik je vervolgens op “New live event”. (mogelijk moet je toegang vragen tot deze functionaliteit, deze volgt binnen enkele minuten).
 4. Geef het evenement een naam en omschrijving.
 5. Stel een datum voor het evenement in. Je kan er voor kiezen om het evenement onmiddellijk te starten of het in de toekomst plaats te hebben vinden.
 6. Nu: Start de Livestream via Hangouts On Air onmiddellijk na het aanmaken. Later: Vul de datum en tijd in waarop je wil dat het evenement plaatsvindt.
 7. Kies je publiek. Je kan ervoor kiezen de livestream public te doen (iedereen kan het evenement vinden en meekijken). unlisted (iedereen die geabonneerd is of de link heeft kan meekijken), of private (Alleen mensen met de link kunnen kijken). Je kan er bij private ook voor kiezen dat alleen mensen op jouw domein kunnen kijken. Het is beter dat je het evenement hier nog niet deelt, dat zal later gebeuren!
 8. Klik op Create event: je Hangout On Air is klaar om te starten wanneer jij dat wil!

Wil je meer weten over het gebruik van YouTube en Hangouts On Air om je evenement te livestreamen? Bekijk dan onze YouTube instructie.

Inviting participants and viewers to the broadcast

Het is belangrijk te begrijpen dat er een groot verschil zit tussen daadwerkelijke deelnemers en kijkers. Deelnemers zitten echt in de Hangout On Air en kunnen daarmee actief deelnemen aan de livestream: zij kunnen bijdragen in de vorm van beeld en geluid, en nemen dus ook vaak een actieve rol aan binnen het evenement. Kijkers spelen echter een passieve rol, zij nemen niet deel in de Hangout en zijn slechts toeschouwers van wat er gebeurd.

Deelnemers uitnodigen voor de uitzending

 • De host kan deelnemers en sprekers uitnodigen.
  • De Host moet de link naar de Hangout delen met alle deelnemers en sprekers. Je kan dit doen door de link vanuit het Hangout scherm te kopiëren:
  • De makkelijkste manier om dit te doen is door de link te delen via de chat of email.
  • TIP: ga van te voren in de Hangout en deel de link voor de deelnemers via een apart calendar evenement. Op deze manier kunnen zij direct via het agenda item in de livestream komen.
  • Belangrijk:  Dit is de link voor deelnemers en sprekers, en dus een andere link dan om het evenement te bekijken!
Wanneer je iemand uitnodigt via deze link zal deze persoon onderaan in de filmstrip verschijnen.

Kijkers uitnodigen voor de uitzending

We hebben bij stap 6 al ingesteld wat de privacy en deelinstellingen zijn voor jouw evenement. Echter wil je nu ook daadwerkelijk jouw publiek gaan bereiken. Afhankelijk van welke instellingen je hebt gekozen zijn er verschillende manieren om dat publiek te bereiken.
 • OPTIE 1: mensen uitnodigen via YouTube
  • Klik op de “share” knop op de event pagina en deel het evenement door middel van een post op een community (wanneer het event public is) of via email (bij prive).
 • OPTIE 2: via een agenda
  • Wanneer je op het evenement klikt in YouTube kan je de link kopiëren die naar het evenement leidt.
  • Kopieer en plak deze link in danwel een e mail of een apart agendapunt dat je vervolgens deelt.
!Belangrijk!  Deze link is alleen voor de kijkers van de livestream, niet voor sprekers of deelnemers! Kijkers zijn niet zichtbaar in de filmstrip onderaan het scherm. *Als je meer wilt weten over het opzetten van een live streaming evenement via YouTube en Hangouts On Air, download dan onze gratis whitepaper hier.*