Chrome OS Flex: installeer Chrome OS op je oude Windows of Mac

Iedereen heeft op kantoor wel een aantal Windows of Mac-computers liggen die hun beste tijd achter zich hebben liggen. Ze zijn niet meer de snelste of het besturingssysteem wordt niet meer ondersteund en dus onveilig. Chrome OS Flex biedt uitkomst, want hiermee zet je het razendsnelle Chrome OS op je verouderde machines en geef je ze een nieuw leven. Geschikt voor computers met als bouwjaar ± 2010 en nieuwer.

Chrome OS Flex

Chrome OS wint aan populareit: vorig jaar heeft het besturingssysteem van Google zelfs Mac ingehaald en staat stevig op de tweede plaats achter Windows. Chrome OS is uiteraard onlosmakelijk verbonden aan Chromebooks, maar nu dus ook beschikbaar voor (oudere) Macs en Windows-computers. Het enige wat je hoeft te doen is gratis Chrome OS Flex te downloaden en via een USB-stick of je netwerk te installeren op je oude device(s). Het programma werkt nu nog op aanvraag (beta), maar komt binnenkort breed beschikbaar.

Apparaatbeheer

Chrome OS Flex komt met bijna alle voordelen van normale Chromebooks. Zo kun je dus ook je nieuwe oude apparaten makkelijk beheren en policies uitrollen. Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot je oude devices niet meer ondersteund worden. Het makkelijk centraal beheren van de apparaten is alleen al een goede reden om een team of afdeling over te zetten naar Chrome OS. En dan hebben we het nog niet gehad over snelle updates, makkelijk hybride werken, inloggen op een ander apparaat en weer makkelijk kunnen doorwerken… Je ziet, hier raken we niet over uitgepraat.

Brede ondersteuning

In de breedste zin vraagt Chrome OS Flex een 64-bit processor, minimaal 4GB RAM, 16GB hardeschijf. Wat volgens Google neerkomt op ondersteuning voor de meeste computers gemaakt sinds 2010. Google heeft een lijst met Certified Models opgesteld. Overigens worden ARM-processors niet ondersteund, net als een aantal gedeelde videokaarten van Intel.

Voordelen Chromebooks

Toch hebben Chromebooks extra voordelen. Veel veiligheidsvoordelen komen mee in Chrome OS Flex, toch hebben Chromebooks een extra veiligheidslaag ingebouwd. Chromebooks zijn namelijk utigerust met een security-chip. Die regelt bijvoorbeeld verified boot: je besturingssysteem wordt gecontroleerd op verdachte wijzigingen tijdens het opstarten. Een ander element wat in de meeste niet-Chrome hardware ontbreekt is de Trusted Platform Module (TPM), in Chromebooks belast met een extra laag encryptie. Overigens zijn je gegevens binnen Chrome OS Flex op iedere hardware encrypted en levert het in de Cloud werken sowieso een veiligheidsvoordeel op.

Specifieke business-voordelen

Sommige organisaties gebruiken hele specifieke hardware. Bijvoorbeeld touchscreen-incheckmodules voor hotels of bepaalde hardware dongles gericht op signage. In die gevallen hik je er best tegenop om over te schakelen naar Chrome devices, omdat er maar net een soortgelijk iets voor jouw use-case beschikbaar moet zijn. Chrome OS Flex biedt ook ondersteuning voor dit soort specifieke apparaten, dus kijk vooral een keer in Google’s lijst met Certified Models.

Conclusie

Chrome OS Flex is een handige oplossing om snel wat oude apparaten nieuw leven in te blazen. Je krijgt veel van de (beheers-) voordelen van Chrome OS. Als bijkomend voordeel doe je ook nog iets nuttigs met oude hardware, wat weer een groene gedachte is.