Vier toepassingen van Google Workspace (G Suite) voor retailers
In dit blog belichten we vier inspirerende toepassingen van Google Workspace voor retailorganisaties. Van productontwikkeling tot operationeel management.

Weinig industrieën zijn zo hard geraakt door de huidige digitalisering als retailorganisaties. Bijna wekelijks moeten er bekende namen het veld ruimen. Toch bestaan er tal van retailmerken die juist hun koppositie te danken hebben aan het digitale tijdperk. Niet geheel onverwachts zijn dit de retailers die de nieuwe digitale mogelijkheden omarmen. Met het ‘omarmen van digitale mogelijkheden’ doelen we niet zozeer op het online aan de man brengen van goederen. Natuurlijk, ecommerce kan een zeer succesvolle strategie zijn, maar is zeker geen vereiste. We kijken een laag dieper: in de organisatie zelf. Door digitale technologieën te verankeren in de werkprocessen en bedrijfscultuur spreken retailers meer toptalent aan en kunnen ze sneller innoveren. Google’s Google Workspace is een veelgebruikte productiviteitssuite om sneller en effectiever te werken. Niet voor niets zijn 70% van alle vooruitstrevende organisaties uit de Forbes Cloud 100 actieve Google Workspace gebruikers.
1. Productontwikkeling
Productontwikkeling is teamwork – en het is juist op dit vlak waar Google Workspace elke andere productiviteitssuite overtreft. Ten eerste maakt Google Workspace communicatie en collaboratie extreem laagdrempelig. Dankzij Gmail, Google Hangouts en directe samenwerking in Google Docs kunnen teamleden op elk moment samenwerken en overleggen. Ongeacht de locatie en devices van de individuele teamleden. Ten tweede zorgen de gedeelde Team Drives in Google Drive ervoor dat alle actuele informatie altijd voor iedereen beschikbaar en makkelijk doorzoekbaar is. Het luxe juwelenmerk Astley Clarke maakt in hun productontwikkeling volop gebruik van Google Workspace. Met een team dat zich zelden in hetzelfde land bevindt, helpt het hen snel en efficiënt schetsen, prototypes en productfoto’s te overleggen.
2. Betere klantenservice
Een goede klantenservice vereist meer dan een vriendelijke glimlach. Om een klant echt goed te kunnen helpen, is het voor het personeel op de winkelvloer essentieel om snel en efficiënt toegang te hebben tot winkelindeling, productinformatie, voorraden, promoties en PR updates. Voor retailers met veel vestigingen ontaardt dit al snel in een logistieke nachtmerrie. Google Drive functioneert hierin uitstekend als centrale informatiespil, zo ondervond meubelretailer Design Within Reach. Elke verkoper heeft middels een eigen tablet toegang tot deze centrale informatie die altijd actueel is. Dankzij de integratie van Google’s zoektechnologie kan het vloerpersoneel razendsnel de juiste informatie vinden met de eenvoud van een Google zoekopdracht.
3. Online operationeel management
Google Workspace is niet alleen gunstig voor het smeren van de samenwerking tussen teamleden, het helpt zelfs de gehele activiteitenketting van operationeel management te stroomlijnen. Zo adopteerde de Franse kledingretailer Celio Google Workspace om de operaties naar een aanzienlijk hogere mate van snelheid en efficiëntie te tillen. Nog niet zo lang geleden belde deze retailer meer dan 4000 keer per dag de wereld rond om salesdata van zijn wereldwijde vestigingen te verzamelen. Winkelmanagers voeren deze gegevens nu gewoon in via Google Forms. Van hieruit worden ze geplaatst in Google Spreadsheets, waar de data middels Google Workspace Scrips direct wordt gevisualiseerd en gelijk beschikbaar is bij elk hoofdkantoor, winkel en distributiecentrum.
4. Recruitment en onboarding
Wanneer er een nieuwe positie vrijkomt in een organisatie, kost het vaak vele maanden voordat deze functie volledig tot wasdom komt. Niet alleen dient vooraf het juiste talent te worden gevonden (meer hierover in het blog: “Wat Google Workspace te Maken Heeft met Recruitment, Werving en Staffing | Een Organisatiecultuur van Innovatie”), ook kost het enige tijd om volledig bekend te raken met de informatie en werkprocessen van de organisatie. De populaire foodretailer EAT heeft dit goed begrepen. Hun HR departement heeft een Google Sites platform opgezet om nieuwe medewerkers op weg te helpen. Hier vinden ze alle actuele trainingen en ondersteunende informatie op één centrale plek. Zeker voor grote retailers is het financieel gunstig om recruitmenttrajecten kort te houden – uiteraard zonder in te boeten aan de doeltreffendheid ervan. Google Workspace biedt effectieve tools voor elke stap in het HR proces. Kandidaten kunnen reageren via Google Forms. Sollicitatiegesprekken vinden plaats via Hangouts. Onboarding geschiedt via Google Sites. Deze opzet helpt jou als retailorganisatie efficiënter de beste kandidaten te vinden, en hen zo snel mogelijk naar hun volle potentie te brengen.
Bovenal: een innovatiegedreven mindset
Bovenstaande toepassingen laten zien hoe de handige tools van Google Workspace in alle flanken van retailorganisaties de output versnelt en verbetert. Het belangrijkste voordeel van Google Workspace bevindt zich echter nog een laag dieper: de impact op bedrijfscultuur. Google Workspace geeft een innovatiegerichte draai aan de bedrijfscultuur van retailers. En juist die draai is essentieel om als retailer een koppositie te veroveren in de huidige tijd – en te behouden