Mobile Device Management met Google Workspace (G Suite): de voordelen

De gemiddelde werknemer werkt vandaag de dag niet langer meer achter één enkele PC. Met de opkomst van cloudservices en browser-based werken, mogen de smartphones, tablets en zelfs smartwatches zich inmiddels rekenen tot het basisinstrumentarium van de werkvloer.

Mobiele devices openen vele deuren om effectiever te werken. Even snel een document checken onderweg – of van waar dan ook ter wereld deelnemen aan de online teamsessie. Niet vreemd dat steeds meer organisaties actief mobiele devices adopteren in hun werkwijzes.

De mobiele revolutie brengt wel enkele IT-kwesties met zich mee. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een gestolen telefoon die toegang biedt tot gevoelige bedrijfsgegevens? En hoe beheer je vanuit een centraal punt de wirwar van verschillende gebruikers, devices en operating systems?

Mobiele apparaten dienen binnen een organisatie op gepaste wijze gemanaged te worden. Daartoe zijn er diverse oplossingen voorhanden, waarvan mobile device management (MDM) met Google’s eigen Google Workspace in toenemende mate aan populariteit wint. Wat maakt dit platform zo aantrekkelijk? In dit blog lichten we de vier meest belangrijke redenen toe.

1. Flexibel inzetbaar, volop compatible

Als er één voorwaarde is voor effectief mobile device management, is het wel dat het beheersysteem om moet kunnen gaan met mobiele devices van uiteenlopende signatuur. Hierin slaagt Google Workspace MDM met vlag en wimpel. Het ondersteunt naast Android systemen namelijk ook devices die draaien op iOS of Chrome OS. Hierdoor kun je binnen één beheeromgeving alle mobiele apparaten binnen je organisatie beheren, zonder de medewerkers te beperken tot een beperkt aantal specifieke devices.

MDM in Google Workspace is zodanig ingericht dat het zowel onderdak biedt voor privédevices als apparatuur die door je organisatie zelf wordt verstrekt. Dus of je nu kiest voor een laagdrempelige bring your own device opzet of elke medewerker een bedrijfsdevice uitleent; Google Workspace maakt het beheer ervan behapbaar. Ook wanneer het een combinatie van beiden betreft.

Hoewel MDM onderdeel van Google Workspace is, kun je het stand-alone gebruiken. Het vereist dus niet om de email van je organisatie onder te brengen in Google Workspace. Hiermee is de stap naar mobile device management via Google Workspace bijzonder laagdrempelig te maken.

2. Garandeer effectief de veiligheid van je bedrijfsdata

Een niet te onderschatten risico van mobiele apparaten: verlies en diefstal. Een solide MDM oplossing stelt het IT beheer daarom in staat direct de toegang tot bedrijfsgegevens af te sluiten wanneer dat nodig is.

Om veiligheid te vergroten, biedt Google diverse meer geavanceerde instellingen. Denk hierbij aan:

  • Minimumvereisten voor passwords

  • Approval van persoonlijke devices voordat deze bedrijfsdata kunnen synchroniseren

  • Controleer welke apps er op een device kunnen worden geïnstalleerd

  • Reports, audits en alerts

3. MDM met Google Workspace wordt steeds vaker gebruikt in grote organisaties

Google investeert veel in de ontwikkeling van Google Workspace en de bijbehorende MDM. Steeds meer organisaties kiezen dan ook voor de simpele doch solide oplossing van Google in plaats van andere pakketten. Zo zien we binnen Nederland dat Google Workspace MDM veel wordt gebruikt in het overheidswezen.

De eerste reden hiervoor is simpelweg een kostenvoordeel: mobile device management van Google is simpelweg vele malen voordeliger dan vergelijkbare oplossingen zoals Mobile Iron. Doordat Google Workspace flexibel meeschaalt met het aantal gebruikers, vereist het geen investeringen en is het toekomstvast.

Ten tweede staat het mobiele beheer volop in verbinding met Google’s productiviteitstools. Dit stelt de IT beheerder in staat een custom app-list samen te stellen voor nieuwe gebruikers. Dit minimaliseert de hoeveelheid tijd die nodig is om een device gebruiksklaar te maken voor de werkwijze die voor jouw organisatie relevant is.

4. Je blijft dichtbij het OS

De overgrote meerderheid van mobiele devices in de wereld draaien op Google’s Android OS. Dit maakt de stap naar Google Workspace MDM – eveneens ontwikkeld door Google – een logische. Overal in de techwereld zien we dat compatibiliteit van hard- en software het gebruik ervan ten goede komt. In andere woorden: blijf dichtbij het OS. Google Workspace levert hiermee een bijzonder betrouwbare, snelle en stabiele vorm van mobile device management.

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Mobile Device Management met Google Workspace (G Suite): de voordelen