LastPass, de oplossing voor een overload aan wachtwoorden

LastPass, de oplossing voor een overload aan wachtwoorden

LastPass, de oplossing voor een overload aan wachtwoorden

Hoe vaak overkomt jou het? Na 3x je paswoord te hebben ingevoerd eindelijk de goede te hebben. Of van iemand een wachtwoord gekregen maar je kan het niet goed lezen en moet het daarom een paar keer intypen voor het correct is. Met een Password Manager zijn zulke problemen verleden tijd!

Wachtwoord en veiligheid, de woorden van 2015, 2016 & 2017. Waarschijnlijk ook 2018 en de volgende jaren. En dat klopt ook, want steeds vaker moet je een wachtwoord invoeren voor verschillende accounts, webshops en andere websites. En meestal gebruiken we hetzelfde wachtwoord of gebruiken we een heel makkelijk wachtwoord zodat we het kunnen onthouden. Er worden vaak databases gehackt en er zijn bedrijven die de wachtwoorden analyseren en hiervan een lijst maken van meest gebruikte wachtwoorden. Voor 2016 was in 17% van de gevallen het wachtwoord 12365 gebruikt. Sinds de laatste jaren is het mogelijk om extensies en plugins te installeren in je browser, één van de extensies die daarvoor is ontwikkeld is LastPass. Zoals de naam aangeeft is dat het laatste en enige wachtwoord wat je zou moeten onthouden, want de rest doet dit programma zelf. Van opslag tot genereren tot delen van wachtwoorden, en zelfs je wachtwoorden mobiel meenemen via de mobiele app.

Wachtwoord genereren met LastPass

Zodra je de extensie hebt geïnstalleerd en hebt ingesteld in Chrome, zal er elke keer als je een nieuw account aanmaakt of een wachtwoord moet veranderen een knopje staan om automatisch een wachtwoord te genereren. Daarbij kun je verschillende criteria aangeven zoals de grote, welke letters en tekens en of je wilt dat er verschillende letters/tekens vaker voorkomen. Zodra je dat hebt gedaan kun je het wachtwoord gebruiken en zal deze worden ingevuld. Nadat je een nieuw account op de website hebt aangemaakt kun je het wachtwoord opslaan in LastPass. Het is ook mogelijk zelf een wachtwoord te genereren voor andere doeleinden, dit kun je doen door bovenaan op de extensie te klikken en te klikken op “Genereer veilig wachtwoord”.

Wachtwoord automatisch invullen

Naast het opslaan en genereren van wachtwoorden heeft LastPass nog een mooie functie; het automatisch invullen van wachtwoorden op bekende websites waarvan het wachtwoord bekend is. Deze functie scheelt je tijd en energie, omdat het programma alles automatisch voor je regelt.

Wachtwoorden delen met je collega’s

Nadat je het programma een tijdje gebruikt, denk je niet meer na over wachtwoorden en zal je deze ook niet snel meer onthouden. Gelukkig zit er ook een deel functie in LastPass, en deze functie is erg handig als jij bijvoorbeeld een wachtwoord wilt delen met je collega. Maar het is ook mogelijk in het menu het wachtwoord te bekijken, zodat je deze kan doorsturen als tekst.

Altijd je wachtwoorden bij de hand

Naast het feit dat je je wachtwoorden altijd in je browser hebt is er ook een mobiele applicatie beschikbaar. Deze mobiele applicatie zorgt ervoor, beschermd met een cijfercode of vingerafdruk, dat je altijd en overal bij je wachtwoorden kunt.

Geen verkeerd wachtwoord op een niet Google site

De meeste applicaties die je tegenwoordig gebruikt zijn meestal gekoppeld met een ander account van bijvoorbeeld Facebook of Google. En hoe vaak krijg je wel niet een mailtje in jouw postvak of wordt er een foute website voorgeschoteld waarop staat dat je moet inloggen om verder te kunnen, maar achteraf blijkt dit een phishingsite te zijn. Google heeft daarvoor een extensie ontwikkeld genaamd Google Password Extension, deze controleert of je je wachtwoord niet invult op een niet Google site. Zodat je wachtwoord veilig is, en niet dubbel wordt gebruikt. Je kan de app vinden in de extentie store van Google of via deze link.

Meer weten over onze digitale oplossingen?

Related Posts