Het verschil tussen Office 365 en G Suite (Google Workspace)

Wil je binnen jouw organisatie efficiënter samenwerken door middel van cloudtechnologie? Dan heb je wat te kiezen. Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste verschillen in prijzen en functionaliteit tussen Google Workspace en Office 365?

Of je nu kiest voor Google Workspace (voorheen G Suite) of Microsoft (Office) 365; de productiviteit van jouw organisatie zal toenemen. In deze blog vind je een overzicht van de belangrijkste verschillen, bijvoorbeeld over functionaliteit, prijzen en flexibiliteit.

Wat kun je met Google Workspace en Office 365?

Laten we vooropstellen: of je nu kiest voor Google Workspace of Office 365; de productiviteit van jouw organisatie zal toenemen. Beide productiviteitssuits komen met alle software aan boord die je nodig hebt om je alledaagse – en minder alledaagse – werkzaamheden te verrichten. Of je nou kiest voor Google Workspace of Office 365, je beschikt over krachtige oplossingen om jouw documenten, spreadsheets, presentaties, emails en agenda bij te houden.

In de kern erg gelijkwaardig dus. Waar Google een minimalistische look and feel adopteert, bouwt Microsoft voort op de ribbonstijl van vorige Office varianten. Het hart van de meer tech-minded gebruiker klopt echter in veel gevallen aan de zijde van de grote zoekgigant.

Doordat populaire Google tools zoals Gmail, Google Docs en Google Sheets zich al jarenlang in het vizier bevinden van third-party softwareontwikkelaars, bieden deze tools tal van optionele add-ons. Van vertaalsoftware rechtstreeks in Google Docs tot geavanceerde number crunching in Google Spreadsheets. En hoewel ook Office 365 het nodige aanbod aan uitbreidingen heeft, blijkt de unieke integratie met Gmail een gouden combinatie om effectiever en doelgerichter te werken. Om die reden biedt Google Workspace meer mogelijkheden om de software toe te spitsen op de specifieke werkwijze binnen jouw organisatie.

Desktop of Browser?

Ook biedt Office 365 zowel desktopversies als in-browser versies van hun software, waarvan de webversie aanzienlijk minder functionaliteiten biedt. Veel gebruikers zullen dus op de desktopversie blijven leunen, met als gevolg dat je zelf de IT-structuur moet onderhouden met lokale installaties en updates.

Met Google Workspace werk je volledig in de browser. Desondanks kan ook deze oplossing volwaardig offline worden ingezet. Je kunt op elk moment een Google App oproepen en aan de slag gaan, waarna alle offline wijzigingen worden gesynchroniseerd zodra er contact is met een internetverbinding. Doordat de software geheel in de cloud bevindt, beschik je bovendien altijd over de meest recente versie en heb je nooit compatibiliteitsproblemen en onderhoudskosten.

Samenwerkingsmogelijkheden

Waar beide diensten door hun gedeelde Cloud-opslag complete teams in staat stellen snel en efficiënt hun krachten te bundelen, overwint Google de strijd aan het samenwerkingsfront. En wel wanneer twee mensen gelijktijdig in hetzelfde bestand werken. Waar Office 365 nog altijd omwegen nodig heeft om dubbele databewerking te voorkomen, kunnen gebruikers van Google Workspace werkelijk probleemloos tegelijkertijd in dezelfde files aan de slag. Tevens worden individuele wijzigingen bijgehouden, zodat onbedoelde aanpassingen ook op een later moment kunnen worden opgespoord en teruggedraaid, zonder recentere wijzigingen aan te tasten.

Daarnaast komt Google Workspace met de handige chatfunctie Google Chat, ook te gebruiken voor videobellen en -vergaderen.

Flexibiliteit

Office 365 vraagt met hun Enterprise-jaarcontracten een aanzienlijk groter commitment van uw organisatie dan Google Workspace. Google biedt zowel maandcontracten als de optie voor jaarcontracten tegen een gereduceerd tarief. Dit maakt de Google Workspace op de eerste plaats bij uitstek geschikt voor start-ups en bedrijven die snelle groei meemaken.

Maar ook gevestigde bedrijven, die hun organisatie willen optillen naar de cloud, geven vaak de voorkeur voor de flexibiliteit van een maandabonnement. In het digitale tijdperk verstrijkt de tijd eigenlijk te snel om elk jaar 365 dagen stil te staan.

Veiligheid

Change management

Welke optie je ook kiest, verandering binnen de organisatie is onvermijdelijk. Gelukkig hoef je als organisatie niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Lees bijvoorbeeld eens ons Whitepaper om blijvende digitale verandering te realiseren.

Meer weten over welke productiviteitspakket de meeste waarde toevoegt aan jouw organisatie? Of wil je meer weten over de prijzen van Office 365 en Google Workspace? Neem contact op met NextNovate voor een vrijblijvend gesprek.

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Het verschil tussen Office 365 en G Suite (Google Workspace)