Vele bedrijven maken gebruik van een zekere vorm van intranet. In verreweg de meeste gevallen gaat het dan om een statische pagina waarop de nodige informatie te vinden is. Echter mist dit een sociale component en daarmee ook direct het meest krachtige, namelijk de intrinsieke motivatie van mensen om het te bezoeken, lezen en ‘liken” :-). Is in jouw organisatie de meest bezochte pagina van het intranet ook de startpagina omdat deze bij iedereen geforceerd opstart iedere dag? Lees dan snel verder!
1. Betrokkenheid
Het beter betrekken van werknemers is een grote uitdaging voor leidinggevenden. En hoewel er geen specifieke oplossing beschikbaar is die bij elke organisatie werkt, kan het implementeren van een sociaal intranet zeker bijdragen aan een toename in de betrokkenheid van medewerkers aan projecten en interne discussies.
2. Communicatie
Communicatie binnen bedrijven is altijd een uitdaging. Afdelingen of zelfs werkgroepen kunnen al snel geïsoleerd raken en zo volledig binnen hun eigen “bubble” opereren. Een sociaal intranet kan ertoe leiden dat deze bubbels worden doorbroken en zorgen dat verschillende afdelingen sneller en meer met elkaar in contact zullen treden op een transparante manier. Het crowdsourcen van informatie, oplossen van problemen, identificeren van trends en zelfs het opstellen van strategieën kunnen zo worden bevorderd.
Benieuwd naar ons advies over een sociaal intranet?
3. Samenwerking
Wanneer er een verbetering van de betrokkenheid plaatsvindt en meer over en weer wordt gecommuniceerd kan de stap genomen worden om meer als een team te gaan werken. Vaak genoemd als een van de grootste voordelen van een sociaal intranet is dan ook verbeterde samenwerking. Medewerkers kunnen op een gestructureerde wijze samen niet alleen grote projecten, maar ook dagelijkse taken oppakken door de gedeelde ruimtes goed te benutten.
4. Samenbrengen van Werkprocessen
Een sociaal intranet zorgt ervoor dat je standaard werkprocessen kan versterken. Vaak zijn er nu verschillende (dure) softwarepakketten nodig voor individuele afdelingen. Juist door deze afdelingen beter met elkaar in contact te brengen is het mogelijk dat sommige van deze vervangen kunnen worden of zelfs overbodig blijken te zijn. Alles kan gecentraliseerd worden in het intranet, wat weer resulteert in lagere kosten.
5. Informatie Management
Een sociaal intranet verliest als het goed is natuurlijk niet de mogelijkheden waarvoor traditionele intranetten al bestonden. Alle belangrijke informatie kan op het systeem worden teruggevonden op eenvoudige en overzichtelijke locaties waardoor je alle informatie snel bij de hand hebt. Structuur zorgt ervoor dat er geen overlap ontstaat en alle medewerkers alleen de juiste documenten kunnen inzien.
6. Human Resource Management
De Human Resource Afdeling koppelen aan een sociaal intranet kan zorgen voor een complete overhaul van je huidige recruitering en onboarding processen. Niet alleen kan je zo sneller inzien of je de benodigde capaciteiten al ergens zelf in huis hebt, ook zorgt het ervoor dat men sneller binnen je eigen bedrijf verder zullen groeien. Wanneer er nieuwe mensen in de organisatie komen is het intranet de perfecte plaats om gelijk up to speed te komen met alle informatie die ze nodig hebben door het plaatsen van al het benodigde trainingsmateriaal.
7. Project Management
Bij lopende projecten is het belangrijk om een goed overzicht te kunnen houden op alle lopende processen. Natuurlijk zou een project management systeem hiervoor uitkomst kunnen bieden. Maar ook een sociaal intranet kan hiervoor zorgen. Wanneer de juiste groepen toegang hebben tot dezelfde plekken ontstaat automatisch een goed overzicht van benodigdheden en gedane zaken om de voortgang bij te kunnen houden. Tevens krijg je zo inzicht in lopende discussies en kunnen eventuele problemen snel getackeld worden.
8. Het Nieuwe Werken
Vroeger was werken vanuit huis ondenkbaar. Hoe is het nou mogelijk om vanaf een andere locatie alle benodigde informatie bij de hand te hebben om toch snel te kunnen schakelen bij dat ene spoedgeval. Via een sociaal intranet is ook de belangrijkste informatie vanuit je eigen huis beschikbaar en wordt het bereik van je organisatie groter.
9. Externe Relaties
Niet alleen eigen medewerkers kunnen grote invloed hebben op jouw intranet. Soms is het ook juist fijn om belangrijke klanten of samenwerkingspartners toegang te geven. Denk bijvoorbeeld aan franchisers, partners, of leveranciers. Niet alleen betrek je hen zo beter bij het werkproces, het kan ook nog eens leiden tot betere relaties. Zorg alleen wel dat je sociale intranet goede opties heeft mbt toegangsrechten!
Het juiste platform kan jouw organisatie volledig transformeren, maar alleen wanneer het goed wordt ingevoerd. Bij NextNovate hebben wij ervaring met de volgende platformen:
Ons advies
Veel bedrijven kiezen voor een bepaalde oplossing vanwege het merk, de prijs, of de mogelijkheden tot integratie bij bestaande systemen. Hoewel het laatste zeker belangrijk kan zijn, is het maken van een keuze op puur een van deze drie punten een keuze die gedoemd is om te falen. Een sociaal intranet zorgt niet vanzelfsprekend voor alle dingen die aanbieders beloven. Het is erg belangrijk om van te voren vast te stellen wat je eigenlijk uit zo’n sociaal intranet wil halen, wat zijn de doelstellingen? Ook is het erg belangrijk om goed stil te staan bij een mogelijke adoptie binnen het bedrijf. Hoe ga je ervoor zorgen dat het door jou gekozen systeem ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden?
Meer leren over hoe NextNovate je kan helpen bij deze vragen?
{{cta(‘8bb5431b-3449-4a99-bc16-6bfca029b798′,’justifycenter’)}}