Chrome Enterprise: de superveilige oplossing voor overheden

Veiligheid van gegevens is cruciaal voor de overheid. Helaas komen er nog regelmatig overheidsinstanties negatief in het nieuws omdat ze hun informatiebeveiliging niet op orde hebben. Gelukkig is daar Chrome Enterprise. Een ijzersterke tool voor overheden. Zeker omdat flexibiliteit, betrouwbaarheid en beschikbaarheid key zijn om enterprise mobility management vorm te geven. Chrome Enterprise garandeert de veiligheid van je data, zonder dat je ICT-omgeving helemaal dichtgetimmerd hoeft te worden en gebruikersgemak verloren gaat. Onlangs mochten we bij NextNovate dan ook verschillende ministeries helpen bij de implementatie van deze cloudbased IT-oplossing.

1. Zakelijk en privéprofiel naast elkaar

Heel handig is dat je binnen Chrome Enterprise meerdere profielen naast elkaar kunt instellen. Je stelt bijvoorbeeld een zakelijk profiel in waarbinnen je rechtstreeks naar de Citrix-omgeving gaat en daar je vertrouwde applicaties gebruikt. Overigens ondersteunt Chrome Enterprise ook andere VM-systemen, zoals Cisco en VMWare.

Naast dit zakelijke profiel kun je ook een privéprofiel instellen, waarin je privémail leest of je boodschappen bestelt voor thuis. Je kunt met Chrome Enterprise net zo veel profielen installeren als je zelf wilt.

Je kunt makkelijk switchen tussen je privé- en zakelijke profiel en toch volgens de veiligheidsnormen van de overheid werken. Dit gebruiksgemak vinden alle medewerkers prettig, maar is zeker voor de jongere generatie een belangrijke voorwaarde voor een (nieuwe) werkplek. Digital natives zijn in hun privé-omgeving niet anders gewend dan dat ze overal en op elk moment toegang hebben hun eigen apps en tools. Werken in the cloud bij Google vergemakkelijkt ook nog eens het samenwerken en delen van bestanden. De cloud is the place to be voor de nieuwe manier van werken.

2: Veiligheid boven alles

We noemden het al in de intro: het belang van data protection. Naast alle ellende die een datalek met zich meebrengt, wil je ook vanuit ethisch oogpunt dat de privacy van al je data gegarandeerd is. Maar mensen blijven mensen en een laptop per ongeluk vergeten in de trein of kwijtraken door een inbraak is zó gebeurd helaas. Het mooie van Chrome Enterprise is dat als kwaadwillenden een Chromebook van een van je collega’s te pakken krijgen, ze niet automatisch bij gevoelige data kunnen. Die staan namelijk veilig opgeslagen in de cloud.

Chrome Enterprise biedt nog veel meer om veiligheid te garanderen. Alle processen worden bijvoorbeeld uitgevoerd in van elkaar gescheiden omgevingen, sandboxing zoals dat heet. Ook kun je verified boots instellen waarmee de Chromebooks schoon opstarten, dus zonder dat er spionageprogramma’s of virussen ingeladen zouden kunnen worden.

Chromebooks krijgen zeven jaar lang beveiligingsupdates. Als je terugdenkt aan de ernstige Citrixproblemen van eind 2019, toen een patch niet tijdig was doorgezet in de Citrix-systemen op locatie, besef je weer hoe belangrijk dit is. Wat dat betreft is er geen veiliger methode dan werken in de cloud, want die is altijd up-to-date qua beveiligingsmaatregelen en applicaties. Zo kunnen alle collega’s veilig vanuit huis, of waar dan ook, blijven inloggen.

3: Flexibeler in gebruik

Chrome Enterprise werkt met Chromebooks. Het voordeel van deze devices is dat ze flexibel zijn in het gebruik. Als je mensen vertelt dat ze op kantoor elke willekeurige laptop kunnen pakken en verder kunnen werken waar ze gebleven waren, worden de meeste collega’s daar heel blij van. Of een tikkeltje jaloers als hun afdeling dat nog niet heeft ;-).

Helemaal als ze merken dat de Chromebooks ook nog eens binnen een paar seconden opstarten, collega’s altijd bij hun bestanden kunnen (omdat deze in de cloud zijn opgeslagen) en ze nooit meer hoeven te wachten op de installatie van een update (terwijl ze eigenlijk naar een meeting hadden gemoeten).

De updates op Chromebooks worden uitgevoerd zonder dat er actie nodig is van de gebruikers. Sterker nog: je ondervindt er helemaal geen hinder van en kan je device gewoon blijven gebruiken. Dat is ook positief als je denkt aan het optimaliseren van ieders mobiliteit en productiviteit. Flexwerkers op verschillende locaties kunnen bijvoorbeeld direct aan de slag met een beschikbaar device.

Je kunt er zelfs over nadenken om laptops te delen, waardoor je dus niet voor elke collega een device hoeft aan te schaffen. Ondanks dat alles automatisch kan, heb je wel degelijk nog controle over de uitrol van de updates. Je wilt natuurlijk wel dat de update nog wel compatible is met de rest van omgeving!

Overigens, bij de Chromebooks met Chrome Enterprise kun je nog steeds de controle houden over de te gebruiken apps en extensies. Via de 100% cloudgebaseerde beheerdersconsole kun je beleidsregels instellen voor bijvoorbeeld het toestaan of blokkeren van bepaalde apps of URL’s. Bovendien kun je je Active Directory – mocht je die willen behouden – prima integreren met de Google Admin console waar vanuit je ook gelijk bijvoorbeeld de Citrix of VMware-client kan pushen. Geen zorgen meer dus voor de beheerders van je fleet.

Nieuwsgierig geworden naar Chrome Enterprise? In een workshop samen met Google kunnen we kijken hoe deze IT-oplossing uitpakt voor de workforce van jouw overheidsinstantie. Plan vrijblijvend een call in met Martijn Veenstra om de mogelijkheden door te spreken via onderstaande button.

Google Workspace

Maak gebruik van intelligente cloud-apps om altijd en overal sneller (samen) te werken. Op een veilige manier.

Gratis Proof of Concept

Zelf met je hele team Chromebooks testen voor organisaties met 250+ medewerkers

We hebben al veel geschreven over Chrome Enterprise en de voordelen van Chrome devices voor jouw organisatie. Maar waarom zou je blind afgaan op onze woorden als je het ook eerst zelf kan ervaren? We laten graag jouw organisatie of afdeling kennismaken met Chrome.

Je bent er bijna

Meer blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkomgeving. 

Je bent nu hier:

Chrome Enterprise: de superveilige oplossing voor overheden